dissabte, 10 d’octubre del 2009

Competència comunicativa - L'escolta, la parla, l'escriptura i la lectura

Després de parlar a classe sobre la competència comunicativa (parlar, llegir, escriure i escoltar) i després d'haver llegit els diferents textos sobre el tema, puc dir que cada un d'ells és molt important i imprescindible per a una bona comunicació.
El text que ens va tocar al meu grup és el text de "Escoltar i sentir" on enxplica primer de tot la diferència entre escoltar i sentir; sentir és percebre sorolls com per exemple la bocina d'un cotxe, i en canvi, escoltar és percebre i entendre allò que m'estan dient com per exemple una conversa amb un amic. Seguidament ens parla que l'acció d'escoltar comença per una intuïció i després per un desig d'escoltar.
Després, l'autor, ens deixa ben clar que l'acció d'escoltar no es pot aconseguir sense un esforç del receptor ja que sinó "sentirem" i no escoltarem.
Per altra banda, ens explica que també tenim la capacitat de "fer comèdia" si realment no volem escoltar. Quan no ens interessa un tema podem fer veure que estem escoltant però realment estem sentint.
Evidentment també ens diu que escoltar és part del diàleg ja que sense un emisor i un receptor(escoltar) no hi pot haver-hi diàleg.
Finalment, l'autor ens fa reflexionar sobre que les persones sempre escoltem a les persones que pensen com nosaltres; en canvi, quan coneixem algú que té idees contràries a les nostres ja no l'escoltem. En aquest cas, i en la meva opinió, hem d'escoltar a la gent que pensa com nosaltres i també en la gent que no pensa com nosaltres ja que així podrem valorar més el que nosaltres creiem i alhora podrem ser més crítics. També, i per acabar, ens diu que actualment hi ha una crisi de les transmissions i que el professorat cada vegada se'n adona més. Les persones cada vegada escoltem menys a la resta.


Els altres textos que he llegit també m'han agradat i crec que defineixen molt bé totes les altres accions com el llegir, l'escriure, la comunicació no verbal, etc.
Remarcar una frase que m'ha agradat molt del text d'"aprendre i crèixer" ja que m'hi sento reflectida perquè m'agrada molt llegir: "Llegir, per tant, és disposar-se a vagar per mons desconeguts. Vol gosadia i, a canvi, engendra llibertat. La lectura té un punt de màxima solitud i alhora crea una sensació de complicitat amb situacions i personatges fets de tinta i de paper, que de vegades fins i tot resulten més propers i més comprensibles que molta de la gent que ens envolta".