dimecres, 30 de setembre del 2009

GITIC - Comentari diari El País

Després de llegir l'article del diari que havíem de fer per a la propera sessió de GITIC, "Internet cambia la forma de leer...¿y de pensar?". El País. 10/10/2008, faré un petit comentari.

L'article diu que internet ja és per molts el major canal de la informació i es fan la pregunta de quina serà la seva influència.
Bàsicament hi ha dues posicions; els que diuen que podria disminuir la capacitat de llegir i pensar en profunditat (Nicholas G. Carr) i els que creuen que la tecnologia es combinarà en un futur pròxim amb el cervell per augmentar exponencialment la capacitat intel·lectual (Raymond Kurzweil).

Carr explica que abans es sumergia en un llibre i es passava hores i hores llegint, en canvi, ara, només aguanta uns paràgrafs. Considera que el que perdem és la nostra capacitat per mantenir una línia de pensament sostinguda per un període llarg de temps. I insisteix en que podriem trobar-nos en mig d'un gran canvi de la capacitat humana per llegir i pensar.

Per altra banda, Kurzweil, creu que quan més confiem en la part biològica (és a dir, les màquines) de la nostra intel·ligència, la part biològica treballa menys, però la combinació total augmenta la intel·ligència.

Després ens expliquen com, segons un estudi d'experts del University College de Londres (UCL), és el comportament dels usuaris en les pàgines web, en com llegim aquestes pàgines. El resultat va ser que els usuaris "echaban vistazos" en el que els interessava, llegien una o dues pàgines a cada font i canviaven de pàgina. Dedicaven una mitjana de quatre minuts per cada llibre electrònic i uns 8 minuts per cada diari electrònic.

Carr, a més a més, dona la seva opinió en què aquest tipus de lectura beneficia a les empreses "els seus ingressos augmenten a mesura que passem més temps conectats i que augmentem el nombre de pàgines i dels elements de la informació que veiem".

Finalment, dir que hi ha un altre personatge, Edward Tenner, que s'inclina cap a la posició de Carr però afegeix que no té perquè ser reversible "Coincideixo amb la preocupació per l'ús superficial d'internet, però ho considero com un problema cultural reversible a través d'un millor aprenentatge i no com una deformació neurològica.


Per acabar, dir que jo coincideixo amb l'aportació de Edward Tenner; si que fa una mica de por el fet que s'abandonin els llibres i que la gent passi més temps a internet. Sembla que ens oblidem de les altres coses.
Però crec que és molt important COM ensenyem a navegar per la xarxa; d'aquesta manera en podem treure molt profit igual que en vàrem treure en el seu dia de aprendre a buscar enciclopèdies, diccionaris, llibres, etc.