dilluns, 23 de novembre del 2009

Blocs i educació

Després de passar una tarda fent algunes coses del treball de la blogosfera i sobretot després de veure la conferència de l'Anna Perez sobre "l'ús dels blocs a l'escola" penjat al blog de GITIC al blink, m'atreveixo a fer una petita intervenció on resumeixo el que més m'ha interessat.

Per començar, i per entendre bé el que és la blogosfera i la web 2.0, m'ha servit molt l'explicació que fa l'Anna d'aquesta. Diem que antigament utilitzavem la web 1.0 que era aquella on nosaltres trobavem informació a internet (normalment text, no multimèdia)que l'havia penjada la persona creadora d'aquella pàgina per exemple. En canvi, avui dia, treballem amb la web 2.0 que són totes aquelles eines que utilitzem actualment perquè tots poguem crear contingut a la xarxa, i no com abans que només el creaven 3 o 4. És per això que hem de saber que crear informació implica que una altre persona la llegeixi i interactuï sobre ella, és a dir, el concepte de crear i compartir.

Un segon tema que m'ha semblat molt interessant es quan l'Anna ha parlat dels tres factors de l'escola: l'alumnat, els mestres i l'escola com a estructura. Aquests tres factors han estat creats en èpoques diferents i per tant hem de reduïr aquestes dierències.
L'escola com a estructura és del S.XIX. Els mestres, són del S.XX perquè han nascut al S.XX. I l'alumnat és del S.XXI. Per tant, son unes grans diferències i hem de posar mitjants i recursos perquè aquestes diferències es facin mínimes. Com? Doncs primer, tenint uns principis clars:
- L'internet d'avui en dia no és com el de fa 10 anys i a més a més, ara és multimèdia.
- Abans només erem espectadors, en canvi, ara, sóm creadors d'informació
- L'internet com l'entenem avui crea participació, hi ha un diàleg, i també ens permet treballar en grup.

També hem de preveure que els nens, actualment, parlen amb un llenguatge on la tecnologia és molt present. En aquest sentit, l'escola no ha de prohibir aquest llenguatge (com s'està fent actualment) sinó que l'hem de treballar i fomentar.

Per acabar, dir que l'ús dels blogs a l'educació és una eina molt útil perquè els nens estiguin molt més motivats alhora de fer una tasca ja que la feina que facin la veurà molta més gent, tots els companys de classe i fins i tot de l'escola i no pas només la mestre que ho corregeix. A més a més, els blogs permeten fer un treball col·laboratiu amb tots els membres de la classe.

Finalment, dir que la conferència de l'Anna Perez l'he trobat molt interessant i està explicada molt correctament. En relació a la conferència que varem anar a veure el cinefòrum, puc dir que aquesta m'ha agradat molt més i l'he trobada més útil ja que m'ha fet reflexionar sobre el tema i crec que això és l'important.